Borçlu kişi ya da kurumlar tarafından imzalanan belgelere senet ismi verilir. Borçlu olan kişi alacaklıya senet imzalayarak kararlaştırdıkları tarih aralığında borcunu eksiksiz ödeyeceğini belgelemiş ve söz vermiş olur. Borcun ödenmesini garanti altına alan senetlerde, borçlunun yanı sıra kefil imzasının da bulunması, borçlunun borcunu ödememesi durumunda kefilin borçlu sayılacağı anlamına gelir.
Tüm bunların yanı sıra senedin son ödeme tarihinin 2 gün geçmesi ve alacaklının hala ödeme almaması durumunda, alacaklı ile borçlu arasında imzalanan söz konusu senedin protesto işlemine tabi tutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Öyle ki alacaklının vadesi gelmiş fakat ödenmeyen senetlerde yasal yollara başvurma hakkı vardır. Senet protesto işlemleri bankalar aracılığı ile kolaylıkla gerçekleştirilir. Senedin protesto edilmesine rağmen alacaklının ödeme almaması, yasal süreçve kanuni takibin başlamasına neden olacaktır.
Protestolu Senet Hazırlama İşlemleri
Borçlu ve alacaklı arasında belgelenen senet işlemlerinde, senet düzenlenirken mutlaka belli başlı ayrıntılara dikkat edilmelidir. Öyle ki senet üzerinde yapılan işlemlerde yapılan en ufak hata senedin geçersiz olması için yeterli olacaktır. Bu anlamda protestolu senet hazırlıklarında tarih kısmının doğru ve anlaşılır yazılması büyük önem taşır.
Senet kâğıdınınçizilmiş, zarar görmüş ya da kazılma gibi deforme durumlarına mağdur kalmaması gereklidir. Senet kâğıtları kırtasiyelerde ve onlıne mağazalardan kolaylıkla temin edilebilir. Senet kâğıtlarınınüst kısmında ödeme tarihi ve ödeme kısmı yer alır. Bu kısımların doğru doldurulmasının yanı sıra senet üzerinde mutlaka borçlunun da imzasının bulunması gereklidir. Protestolu senet işlemlerinde bu detaylar büyük önem taşır.
Bir Cevap Yaz